Jag älskar en fin köttbit då och då, rätt kryddad och tillagad med smakrika tillbehör. Men eftersom många bekanta och tillkommande nya vänner är veganer eller vegetarianer måste man anpassa sig vid bjudningar. Då måste det finnas alternativ och när jag insåg det för rätt så många år sedan blev det till att botanisera bland kokböcker. Det har på det hela taget varit mycket positivt och utvecklande även för min icke-vegetariska kokkunskap. Först trodde jag att vegankäk var mycket komplicerat att tillaga, men upptäckte att det inte alls behöver vara så. Visserligen finns en del trixiga recept men det finns det ju även för vanlig mat. Kött är oftast dyrt om man nu inte lagar gryta eller liknande och i jämförelse är grönsaker billigare. Men för den som exempelvis vill köra LCHF-metoden där kött av allehanda slag plus ägg, smör och grädde fungerar, så går den metoden inte för en vegan/ vegetarian. Nu beror mycket på vilken sort man är, det finns åtminstone fem-sex olika typer.

För- och nackdelar med köttätande

Grupper

  • För min del ser jag klara fördelar med att vara flexitarian. Då utesluter man inte kött helt och hållet men minskar det intaget för att istället pressa in mer och mer grönt i kosten. Man kan välja att vara köttätare en eller ett par dagar i veckan och vegetarian resten. En bi-grupp till flexitarian är semi-vegetarian.
  • Den som inte äter rött kött men äter fisk eller skaldjur, mejeriprodukter eller ägg kallas pescetarian.
  • Pollotarian (från spanskans pollo för kyckling) äter kött från fågel men inte rött kött eller fisk.
  • De som äter ägg och mejeriprodukter men utesluter all sorts kött från djurriket kallas lakto-ovo-vegetarian. Från den grenen finns ovo-vegetarian som äter ägg men inte mejeriprodukter och vice versa kallas laktovegetarian.
  • En riktig vegetarian äter inget som kommer från djurriket över huvud taget. Men många förväxlar vegetarian med lakto-ovo-vegetarian.
  • Vegan är den som inte bara ur näringssynpunkt vill avhända sig produkter från djurriket utan att den synen präglar hela livsstilen som kläder, textilier, kosmetika med mera.

Bjudningar i den vegetarian- och vegantäta staden Stockholm

Jag anser att den som är helt vegan eller vegetarian missar en hel del som människan behöver och som verkligen är gott. Jag kan äta en sojabiff istället för en biff men grädde eller smör i såsen vill jag inte vara utan. Däremot kan en pasta eller risrätt vara smakfull med bara grönsaker om den är tillagad på rätt sätt. Senaste bjudningen som jag var på serverade en lasagne som värdparet sade var vegetarisk. Men då protesterade jag att den måste vara ovo-vegetariansk eftersom pasta måste innehålla ägg. Men god var den.