Dagen man vaknar upp och känner för att komma igång med träning behövs framförallt två saker; Motivation & vilja. Känslan att vilja ta bättre beslut i vardagen, fila till sommarformen, sova lite skönare om nätterna och anamma den fåfängan som sakta kryper mot en i takt med att man ser lite bättre ut.

När det kommer till diet och träningsschema talar många om vad som är det mest fördelaktiga och effektiva. Sanningen är den att det är väldigt individuellt. Vad som är bäst för dig, är inte nödvändigtvis bäst för mig. För att till en början komma igång är det viktigt att göra det så roligt som möjligt, ta med en kompis, gå på relaxen efter träningen eller gå ut och ta en härlig, nyttig middag efter passet.

Diet

Det finns ofantligt många olika sätt att nå sina mål, diet är den mest troligt största faktorn. Vare sig om viktnedgång eller muskeltillväxt är målet. Äter man för lite kan kroppen inte lägga på sig muskler, äter man däremot mer än vad man förbrukar kommer det resultera i viktuppgång.

Att äta rätt kan vara krävande, men det behöver det inte vara. Räkna kalorier kan låta besvärligt, men det är inte så farligt som man tror. På den världs vida webben hittar man väldigt mycket verktyg, det finns olika appar som också kan vara hjälpsamma. Dessa verktyg hjälper dig räkna ut hur mycket kalorier du bränner med hjälp av information angående kroppshydda, livsstil och dylikt, vilket i sin tur gör det lätt för dig att ligga över eller under ditt normala kaloriintag beroende på ditt mål. När detta känns enkelt och ger resultat, djupdyk ytterligare i små koständringar du kan tänka dig leva med, fullkornspasta, skippa dressingen till hamburgaren eller lägg ner läskdrickandet.

Träningsschema

Sparka igång på en lämplig nivå, vänj dig vid den och gör ändringar som du kan leva med. Många begår misstaget att gå in för hårt till en början, 5 tunga pass i veckan och diet likt någon som är på väg upp på Olympiascenen.

Börja inte följa ett extremt påfrestande schema skapt för sådana som tränat i år. Följ inte ett restriktivt kostschema motsvarande kyckling och ris nio av tio mål. Sätt upp rimliga gränser och utgå därifrån. Gå från 3 till 4 pass i veckan när det börjar kännas lätt eller viljan finns.

Prova dig fram med olika övningar, känn vad som känns mest rätt för dig utan att hoppa över vissa kroppsdelar. För en träningsdagbok där du antecknar antal sätt, repetitioner och vikt. Öka när du klarar ditt mål med bravur och klättra sakta men säkert. Börja köra benböj med bara en stång på 20kg, när du klarar av 12 med bra from kan du öka till 25, därefter gäller det bara att repetera. Tills slut når du dina mål och får sätta nya!

När du ser dina resultat, känner dig fräsch i kroppen och intresset växer blir det istället svårt att inte gå till gymmet. No pain, no gain!